Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Gölcük

GÖLCÜK

Tarih: 
Gölcük´ün, tarihi gelişimine İzmit ve çevresinin de içinde bulunduğu, eski Yunanlar ile Romalıların Bitinya (Bithynie) dedikleri bölge ile başlamak daha doğru olur. Gölcük´ün bir garnizon şehri olmasının ilk adımı 1927´de atılmıştır. 1925 Yılında yaralı olan Yavuz zırhlısının tamir kararı ile beliren teknik ihtiyaç, Gölcük´te askeri tersanenin kurulmasına sebep oldu.Aynı yıl bir havuz inşa edildi. Almanlar barakalar kurup Yavuz´un tamirini yaptı.Daha sonra Almanların kurmuş olduğu bu tesisler satın alınarak tersanenin tersanenin çekirdeği kurulmuştur.Deniz Kuvvetlerimizin gelişmesine paralel olarak esaslı çalışmalara 1938 yılında başlanmışsa da II. Dünya Savaşı bu çalışmalara engel olmuş ve Gölcük Tersanesinin hakiki kalkınması 1950 yılından itibaren gerçekleşmiştir. Gölcük gerçek anlamda Cumhuriyet´ten sonra kurulmuş bir şehirdir.
Kültür ve Turizm: Gölcük’te geçirdiğiniz süre zarfında tarihi ve kültürel geziler ile spor yapma imkanına erişecek; yeni yerler keşfedeceksiniz. Doğal manzaraların bol bol fotoğrafını çekecek; hafta sonu kaçamaklarınızdan beklediğiniz her şeyi Gölcük’te bulabileceksiniz. Bu eşsiz coğrafyada Değirmendere bölgesine ait fındık bahçeleri mevcut iken, İhsaniye’de Sting ve Golden cinsi elma, Halıdere’de Osmanlı Dönemi’nden günümüze gelen fasulye, Siretiye Köyü’nde doğal Avidere içme suyu bulunmaktadır. Ayrıca Yazlık Bölgesinde, Roma-Bizans döneminden kalma bir Ilıca hizmet vermektedir. Bu keşiflere ek olarak Saraylı’daki Çınarlık Meydanı, Değirmendere Beldesi Örcün Köyü’ndeki Sultanbaba Türbesi ile manevi hissiyatınızı güçlendirirken koruma altına alınan eski Türk evleri ile tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Halıdere Beldesi’nde Roma Bizans dönemine ait mezar kalıntılarını ziyaret edebilir; bu mistik havayı soluyabilirsiniz. Gölbaşı Restaurant, Nüzhetiye köyünde Alabalık tesisleri ve şelalesi keyifli zamanlar geçirip tadına doyamayacağınız lezzetleri size sunacak.“Yazlık” Beldesine bağlı Kadırga Mesire alanı, Kavaklı-Değirmendere-Halıdere-Ulaşlı Sahil Şeridi ve Sosyal Tesisleri ise etkinlikler açısından son derece önemli yerlerdir. Gölcük’te dolu dolu bir tatil geçirmenize imkan sağlamaktadır. 
Nüfus: Gölcük nüfusu 2016 yıl sonu verilene göre 156.901’ dir. Bu nüfus, 79.802 erkek ve 77.099 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,86 erkek, %49,14 kadındır.

  • Kavaklı Sahili
  • Kavaklı Sahili
  • Yarhisar  Müze Gemisi
  • Sultan Baba Türbesi
  • Yazlık Ilıcası Tesisleri